Pijn! Mooi Stom! - Arrghh...PMS!

06-03-2025

Dat de buik van een vrouw soms niet rechttoe rechtaan kan functioneren, ondervind ik zelf aan de lijve deze week. Nachtelijk spoken met krampen, bij het toilet in de buurt want je-weet-maar-nooit, geen trek, misselijkheid, Op dit moment van rennen naar, naar eeuwig zitten op het toilet, want er komt niets uit. Is een buikgriep of PMS?

Wat is PMS?

Nu was het bij mij een buikgriep, maar eerder genoemde symptomen zijn ook verbonden met premenstruele klachten, beter bekend als PMS. In het wetenschapplijk artikel 'Het premenstrueel syndroom' wordt PMS gedefinieerd als: 'het zich cyclisch voordoen van symptomen van lichamelijke, gedragsmatige en/of psychische aard, zodanig dat het als normaal ervaren leefpatroon verstoord raakt.' [2] Sleutelwoorden: Terugkerend, lichamelijke, gedrags,- en/of geestelijke klachten, dagelijks leven belemmerend.

Heb je last van PMS?

Naar schatting bezochten in 2022 in Nederland 11.000 vrouwen de huisarts voor PMS [1]. Er is geen standaardvrouw dus ook geen standaard set aan klachten. Een opgeblazen gevoel, gespannen borsten, maar ook slapeloosheid, prikkelbaarheid en depressie zijn veel gehoord. Veel vrouwen ondergaan het maandelijks met veel last en soms ook een paar dagen uitgeschakeld zijn. Maar ook zonder veel te klagen ("het hoort erbij").

Twee invalshoeken

Vanuit de traditionele Chinese geneeskunde (TCG/TCM) bekeken, is eigenlijk een vorm van geen balans. Iedere maand trekt het een wissel op je lichaam & geest en als dat jaren lang duurt, dan doet het iets met je systeem. Cyclus regulatie nu, zal je lichaam ruimte geven om weer te herstellen en een open vrij pad voor nu en in de toekomst te creëren. 

De TCM aanpak zou zijn de balans te herstellen: kijken naar jou als persoon en de klachten als één geheel; niet alleen maar de misselijkheid, maar ook de gespannenheid. Niet alleen maar prikkelbaarheid maar ook constipatie. Dan wordt er verder gekeken welke systemen erbij betrokken zijn. Maar ook: je levensstijl, wat je persoonlijkheid is, eetgewoontes - in het verleden en nu. Behandeling zou kunnen zijn: acupunctuur of Tuina massage therapie samen met geneeskrachtige kruiden.

Westers, reguliere geneeskunde kijkt naar schommelingen in de hormoonhuishouding. Veelal is het advies om aan de pil te gaan om deze schommelingen te reguleren. Het is goed om te weten dat in Nederland er geen effectieve geneesmiddelen voor de specifieke PMS indicaties zijn geregistreerd [1] De pil is een anticonceptiemiddelen en niet specifiek bedoeld tegen PMS klachten. Ze kunnen erdoor verminderen en je dagelijks leven tijdens de cyclus weer op de rit krijgen. Prima! Maar op de lange duur inname van de pil (een chemische samenstelling), kan ook wederom iets met je systeem doen.

Wees lief voor je buik

Waar Westerse geneeskunde en Traditionele Chinese geneeskunde elkaar ontmoeten is op het gebied van "wat zou jij kunnen doen". Het eerder genoemde artikel 'Het premenstrueel syndroom' spreekt ook over goede voorlichting, leefstijladviezen en voeding. Zaken die TCM ook zeker ondersteund en dan specifiek op de persoon toegeschreven.

Wat doe ik in zo'n geval met een buikgriep genezing en menstruatie voor de deur?

Ik eet zachte dingen in kleine porties; witte rijst, zachte teff pap, gestoomde groenten - geen vis of vlees, geen pikant eten. Regelmatig in alle rust eten. Ik drink alleen gezuiverd water en kruidenthee dat bitter mag zijn (ondermeer brandnetel) om - zeker nu met constipatie- de uitdrijving te bevorderen. Bitter kruiden doen dalen/uitdrijven. Ook neem ik Chinese medicianale kruiden om het Yang (actie, beweging) van ovulatie naar menstruatie te ondersteunen. Ik zorg voor veel rust; een boek lezen, even een tukje doen maar ook beweging; zachte vorm van yoga, wandelen (uitermate goed nu met het mooie voorjaarsweer!) en Qi gong. 

[1] Kennisvraag: Komt een vrouw bij de huisarts Vrouwspecifieke aandoeningen in de huisartsenpraktijk, Heins M. et al, Nivel kenniscentrum voor de betere zorg, mei 2024 > Link n/h artikel HIER

[2] Stand van zaken, Het premenstrueel syndroom, van der Leij F. et al, Nederlands tijdschrift voor de Geneeskunde. 2010;154:A1341 > Link n/h artikel HIER