Cupping

Cupping: een hype of autheniek?

Cupping is een eeuwenoude Aziatische (niet per se Chinese) techniek waarbij cups op de huid worden geplaatst en vacuüm worden gezogen. Dit kunnen glazen cups zijn, waarbij met vuur de lucht eruit wordt gezogen. Een sterke techniek, die Rootz Rise toepast. Of er worden zuigcups geplaatst – soms beter vanwege de locatie op het lichaam.

Net als Gua Sha, laat cuppen ook een markering op je lichaam achter. Dit kan verschillen van diep rood, diep paars tot lichte kleuren. Dit zijn geen bloeduitstortingen, maar de afvalstoffen die je lichaam kwijt wil. De markeringen verdwijnen na een paar dagen.

Met name door Instagram is cupping weer in de picture gekomen en een hype geworden – We hebben daar wel een advies voor – lees verder onder 'Wanneer wordt Cupping toegepast?'

Op dit moment biedt Rootz Rise alleen 'dry cupping' aan, niet het zogenaamde 'wet cuppen' ook wel bekend als bloed cuppen of Hijama

Wat doet cupping?

Het vacuüm trekt de huid een beetje omhoog in de cup en creëert als het ware een ruimte waar Qì, bloed en vloeistoffen weer kunnen stromen en zo een helend effect bevorden. Het haalt blokkades weg, bevordert circulatie, bevrijdt gevoel van (spier-)pijn en krampen en kan het gevoel van 'Ik zit zo vast' verminderen. Verder heeft het een kalmerend effect op het zenuwstelsel.

Cupping vs Gua Sha- waarom het een en waarom het ander?

Beide zijn technieken die dicht op de huid worden toegepast en hebben als doel Qì, bloed en vloeistoffen weer te laten stromen en zo het lichaam te ondersteunen om te genezen.  Beide richten zich het verminderen van pijn, het bevorderen van microcirculatie, celmetabolisme en verbetert herstel.

Cupping trekt met zuigkracht, terwijl Gua sha 'duwt' met een instrument met stompe, gladde randen. In beide gevallen speelt jouw lichamellijk sterkte en voorkeur een rol bij de keuze.

Wanneer wordt Cupping toegepast?

Als aanvullend op de behandeling. Bij condities waar veel stagnatie/pijn/krampen zijn in het bewegingsapparaat (bewegingsklachten) of een pathogeen die onder de (huid) oppervlakte huist – denk aan een griep of verkoudheid. Of juist erna.

Tegenwoordig zijn er ook andere (niet-TCM geschoolde) therapeuten die cupping als een losse op zichzelfstaande behandeling toepassen. Ik ben het daar deels mee eens, vanuit een gezondheidshoek bekeken. Omdat bij bepaalde condities cupping zeker niet aan te raden is. Ik zou altijd aanraden om een gedegen diagnose te vragen, alvorens het toe te laten passen op je lichaam.

Wanneer niet?

Bij bepaalde bloedaandoeningen, snel blauwe plekken, open wonden, huidaandoeningen, wanneer je menstrueert, bij ernstig oedeem. spataderen (lokaal), op onderrug en buik bij zwangere vrouwen. Ook bij een diepe vermoeidheid/geen tot heel weinig energie, is het de vraag of dit een goede techniek voor jou is. Vraag naar de mogelijkheden.

Voor hijama verwijs ik je graag door naar een gespecialiseerde hijama therapeute in Rotterdam. Zij is islamitisch opgevoed, weet van de gebruiken en heeft een opleiding hijama gevolgd. Contact bij mij op te vragen.